Julia Lundkvist

2018-06-19

Julia Lundkvist

foto: privat                                                                   foto: Örjan Larsson

Tävlingsbil: BMW E82
Ålder: Fyller 19 år i juli
Klubb: Jokkmokks MS
Bor: Porjus
Yrke: Precis tagit studenten och jobbar som lastbilschaufför.
Team: JL Motorsport
Sponsorer: Fiskflyg, Jokkmokks LBC AB, Hedins hjulgrävmaskiner, Porjus Entreprenad, Älvsby Däck & Olja, Norrbottens bildemontering.
Favoritbana: Arvika
Tidigare tävlat: Folkrace från 2014, Isracing och Rallycross från 2015.
Klass: 2150 Junior.
Mål med 2018: Att fortsätta utvecklas och att förbättra resultaten.


Julia Lundkvist är tjejen som ger ett intryck av att vara både blyg och försynt, och är inte den som pratar ihjäl sina konkurrenter. Hon låter istället sin körning tala för sig själv!
”Liten, men tuff” är en slogan man hört många gånger, och det skulle absolut kunna vara något som är skrivet för att beskriva Julia, som verkligen inte är blyg att ta för sig, vare sig det gäller folkrace, rallycross eller isracing!
Som dotter till föräldrar som båda har varit aktiva bilsportare, där pappa-Jens bland annat har SM-guld i isracing och SM-silver i rallycross, så finns definitivt både kunskap och erfarenhet om vad som krävs för att bli en vinnare.
- Mitt intresse för motorsporten har alltid funnits. Båda mina föräldrar har varit aktiva, och under den tiden pappa körde rallycross-SM var jag med överallt i depån. Det började med att leka på isbanan som vi plogade hemma i Porjus, men intresset kom väl på allvar när jag var 14 år och fick börja köra folkrace.

Det blev ett intensivt tävlande de första två säsongerna i folkrace, med tävling mer eller mindre varje helg. Nästa steg blev rallycross, där Julia debuterade i JSM 2015 i Älvsbyn, och därifrån direkt tog sig an hetluften bland seniorerna i Norrlandsveckan, eftersom där inte fanns någon junior-klass.
- Nu är det främst rallycross och isracing som gäller, men hinner även med någon enstaka folkracetävling.

Sin ringa ålder till trots, har Julia redan hunnit samla på sig tre JSM-medaljer från isracing; ett brons och två silver.

I sommar planeras att köra hela JSM-serien och Norrlandsveckan, samt några DM-deltävlingar i rallycross.
- Sen blir det någon folkracetävling också, i alla fall Älvsby 3-dagars i början av augusti.

Avstånd är ju som bekant vardagsmat för många norrlänningar, men att bo i Porjus är inte direkt något som underlättar tävlandet i rallycross. Men det är inget som avskräcker Julia:
- Att bo i Porjus med långa avstånd ser jag inte som något problem, utan tycker att det är roligt med långresorna. Nu när jag får köra bussen, så kan jag avlasta pappa med körningen... även om det för det mesta ändå är han som kör... han är nog lite åk-rädd!

Hemma-banan ligger i Älvsbyn, 17 mil enkel resa från Porjus.
-Det är väl det då som är jobbigt, att måsta åka 17 mil (ingenting egentligen för en norrlänning) när man ska testa eller träna. Fast bästa träningen är ju tävling!

Men vad är det då som har fångat Julia, till att bli en inbiten rallycross-tjej?
-Tjusningen med att köra rallycross är väl att få köra fort, att pressa sina gränser till att bli en bättre förare. Tycker också det är roligt att alla tävlar på lika villkor, ålder och kön spelar ingen roll, med undantag för JSM då, där det är åldersgräns.

Julia är verkligen ett praktexemplar av en ”norrlänning”, tystlåten och med båda fötterna rejält förankrade på jorden.
-Någon riktig framtidsdröm har jag inte, utan vi kör detta nu så får vi se vad framtiden har att erbjuda.

Självklart håller vi tummarna att vi får se mycket mer av Julia, och att hon får fortsätta familjetraditionen med att ta fler SM-guld till familjen Lundkvist i Porjus!
 

foto: Eilert Gezelius
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0