Mästarmöte Kalix

2018-07-17
I fredags, närmare bestämt fredag den 13 juli, hände det som man bara vågat drömma om! Idel ädel gamla barndomsidoler ställdes upp i full förarmundering, för att göra upp i en länskamp mellan Norr- och Västerbotten.

Bakre raden från vänster: Speaker Claes Lundqvist, Alf-Erik Bäckström, Hans Nilsson, Folke Riström, Kent Larsson, Benny Forsman, Håkan Johansson, Göran Lindvall, Ulf"Racer" Larsson, Ture Karlsson, Kent Isaksson (samtliga stående)
Främre raden, knästående från vänster: Thord Thingvall, Curt Jonsson, Gary Oscarsson, Anton Mattsson och Peter Christoffersson.
 
Med kännedom om vad det var för tokar vi ställt upp på startplattan, valde vi att genomföra en kvalomgång som ett tidskval, där man startade med mellanrum, med klockan som huvudkonkurrent. Robert fick äran att vara starter.
 
 
Hasse Nilsson (visst minns ni hans underbart stiliga Volvo 240 i rallycross - inte mycket likheter mot denna bil!) hade tydligen något otalt med våra väg-bockar, och gav sig tid att närstudera dem, allt medan klockan tickade på.
Var det nån som trodde på att endast klockan skulle ses som konkurrent i det här sällskapet? Självklart var framförvarande bilar klart intressantare byten, än att sätta en vass tid!
 
 
 
Ture Karlsson på väg mot sitt första äventyr, medan Kent Isak hade kört sönder sin första bil för kvällen - det skulle så klart hinna bli fler!
Vår ordförande, Leif Karlsson, assisterade med att försöka fixa lite sikt åt gubbarna.
Alf-Erik Bäckström byter av Ulf "Racer" Larsson
 
 
Första sammandrabbningen...
 
...
Så här gör man sig enklast av med en fd Saab-åkare - Ture Karlsson ställs åt sidan i en orange-svart bil.
Även Saab-ikonen Gary Oscarsson fick känna på tuffa tag...
... och fick finna sig i att bli åskådare med framhjulspunktering.
 
 
 
 
 
Benny Forsman gjorde tidernas kanons-start, och chockade frugan Barbro. Dock dröjde det inte länge innan han stötte på en ny bekantskap, med vad han ansåg var nån konstig pinne mitt under bilen. I den bakhjulsdrivna världen kallar vi det för mellanaxel!

Barbro Forsman och Berra Nyman har kampera tillsammans i ÖNBF´s styrelse under ungefär ett sekel, men verkar fortfarande ha gott om ämnen att avklara tillsammans.'
Speaker-Claes var rapp med sin mikrofon. Här är det Anton Mattsson som hamnat i fokus - hur nu en man som Anton kan göra det?! Han har väl aldrig nåt hyss på gång, eller gjort nåt bus på banan?!

Bakom varje framgångsrik man står en förvånad och i det här fallet fantastisk kvinna; Maria Johansson, bättre hälft till 19-faldige SM-vinnaren Håkan Johansson.
 
 
The good, the bad, the ugly! Veni vidi vici! Sju (i det här fallet fem) vågade livet! Top Gun... Tja, vilka fler filmtitlar och klyschor kommer ni på när ni ser det här härliga gänget?!
 
 
 
 
 
Berra Nyman, mannan som gjort sitt bästa för att hålla ordning på det här gänget och generationer både före och efter dem - faktiskt har han lyckats ganska bra också, även om det kanske inte var särskilt ihållande...
Riddarens rustning, i väntan på sammandrabbning
Givetvis var vi tvungna att ha tidstypisk speaker och domare; Claes Lundqvist och Berra Nyman.
En professor och en uppfinnar-Jocke - Gunnar "Professorn" Lundström och Kent "Kent-Isak" Isaksson.
Undrar om det är gamla synder som avhandlas?! Folke Riström och Kent-Isak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thord Tingvall skuggas av Ulf "Racer" Larsson, som tillsammans med Ture Karlsson var de enda två som faktiskt dök upp i sina overaller från tiden det begavs. Thord hade också sin egen overall, men inte den som "var en gång".
 
Ulf "Racer" Larsson och Alf-Erik Bäckström
Håkan Johansson och Claes Lundqvist
 
 
Gary Oscarsson dansade sig i en lånad overall, och visst håller ni med om att alla dessa gubbar, klär allra bäst i förarutrustning!
 
Speaker-Claes kunde inte ens hålla mikrofonen i styr vid uppställning för gruppfoto - och det är väl precis just det som gör honom till "The Claes"!
 
 
Far och son Larsson till höger i bild; Kent i overall, och Örjan i matchande färger på sina shorts och t-shirt - helt klart måste det ju varit uppgjort!
Gråhåriga, men i allra högsta grad aktiva! Anton Mattsson, Christer Ekevad och Håkan Johansson.
Thord Tingvall och Peter Christoffersson
Tommy Karlsson, yngsta son till Ture, tillsammans med "Fru-Racer-Larsson", som jag tyvärr missat förnamnet på.
 
Racer Larsson putsar ordning på grejorna.
 
 
Ture och hans pipa - en ikon viktigare än nationalsången i detta land!
 
 
 
Lillebror Anders Christoffersson försöker få Peter att rymmas i stolen.
 
Kent-Isak
Thord och Ture
Kom på en situation då det inte är bra att ha en mamma till hands! Jag kommer inte på nån, och Hasse Nilsson fick också nytta av min mamma-Siw, när han skulle få fast hjälmen.
Benny Forsman och Curre Jonsson
Isrävar med rallycross-meriter av rang; Folke Riström och Håkan Johansson
Lasse Englund och Alf-Erik Bäckström, två av Kalix MK´s gamla rävar.
Ett äkta racinghjärta, prytt med ett anrikt märke...
Ulf "Racer" Larsson
Göran Lindvall
Gary Oscarsson
 
Den halte leder den blinde, men i det här fallet var det en både halt, lytt, halv-blind och genom-snäll Pappa-H som försökte assistera Hasse Nilsson...
... men det var nog tur att han fick assistans av Robert för att få nån ordning.
Anar man ett stort intresse för hur man ska åstadkomma bästa tiden?!
Håkan Johansson, fokuserad inför start
Håkan Johansson och Christer Jauhiainen (ber om ursäkt om jag misslyckats med stavningen!)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Barbro Forsman ger stallorder till maken Benny
 
Släktträff - i helgen blev jag upplyst om att bröderna Christoffersson är släkt med Berra Nyman, som faktiskt är född och uppvuxen i Norrfjärden. Prickar därmed stolt av honom som norrbottning, trots att han bott några decennier i Lycksele.
Thord Tingvall kan inte låta bli att assistera Per-Erik Niemi när det började låta "konstigt" under huven.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mamma-H agerade bartender.
 
Micke Johansson agerade första vattnare. Vet inte om han odlade nåt spännande under Curre Jonssons huv, eller om han tillsatte jäst i hopp om att bilen skulle växa till en hjullastare?!
Alf-Erik Bäckström, the one and only. Fyller 75 i september, men jobbar ännu mer än heltid som bilförsäljare! Såna här människor tillverkades förmodligen bara vid 1900-talets mitt!
Obligatorisk bild på Kalle Nilsson, som blir sååååå glad när jag fångar honom på bild! Mycket kompetent tävlingsledare, för att bara nämna en av hans många skills.
 
 
 
 
En katt bland hermelinerna! Mitt bland alla gubbar, hittade jag den första SM-vinnande tjejen i rallycross; Eva-Britt Sandström.
 
 
 
 
 
 
 
Peter Christoffersson tar sig ett träningspass, som verkar gå ut på att få plats i bältet...
 
 
 
 
 
 
 
 
När det till slut var dags för final, fick Micke Johansson jobba flitigt med sin vattenkanna. Det behövde fyllas på både här och där, och framförallt kyla av både det ena och det andra. Till slut var det bara fyra någorlunda hela bilar kvar, och finalen skulle därmed bara bestå av två förare från varje län, rimligen de två bästa poängplockarna från respektive lag. Göran Lindvall och Peter Christoffersson hade lyckats bäst i Norrbotten (Ulf "Racer" Larsson och Göran Lindvall var väldigt jämna) och i Västerbottens gäng var det Hans Nilsson och Håkan Johansson som lyckats bäst. Alltså stod jag inför ett svårsmält faktum - Anton Mattsson skulle inte få köra superfinalen! Anton Mattsson, ni vet denna galne lirare från Umeå, som bjudit upp till så många härliga bilder, och fortfarande förgyller tillvaron för många av oss. En stor idol för undertecknad, även om glorian så klart hamnade lite på sned när han bytte sin Volvo 142 mot en Ford Escort - en skada han dock satt plåster på i nutid, med sitt bilval i Historiska rallyklassen.
Till saken hör dessutom, att Anton var den som varit snabbast i tidskvalet. Hur tusan skulle jag lösa den här ekvationen? Jo, jag hittade en bil till! Frågade Robert om den var körbar. -"Jo, men den har bara bromsar ibland, men nog går den att köra", blev svaret. Efter lite jobb var både Robert och Kalle övertalade, och jag tilldelade därmed Anton en wildcard, där han fick köra finalen som representant för Övre Norra, och därmed inte påverka länskampen.
Så var det då dags för super-final, där agnarna skulle skiljas från vetet, mästarnas mästare skulle koras, och vi skulle slutligen avgöra om det är Norr- eller Västerbotten som är bäst!
Eftersom jag hade så svårt att slita mig från gubb-gänget på startplattan, var det ju tur att Örjan var ute och motionerade sin kamera på bättre race-plats. Så dessa action-bilder från starten, är signerade Örjan Larsson!
Efter start-karambollaget var det Peter Christoffersson som tog sig iväg först av alla. Event-master Kalle Nilsson var snabbt ute med en svart flagga, som tilldelades Göran Lindvall (senare under kvällen allmänt omdöpt till "Gamle Svarten"). Göran, som låg sist i startfältet, tuffade dock vidare i opåverkat tempo. När han kom i mål var det nån som frågade varför han inte stannade för den svarta flaggan: - Jag? Jag visste väl inte vad jag hade för nummer!, blev svaret.
En som förhoppningsvis har bättre koll på vad han delar ut för nummer till sin hustru Sandra, är Kalle Nilsson, för även han hade fått en släng av solsting. Sällskapets bad guy var nog snarast Peter Christoffersson, men det kommer jag alltid att vägra erkänna, för jag hade så klart svetsglasögon på mig!
 
I mina ögon slutde finalen på bästa möjliga sätt. Resultatet kan tolkas på lika många sätt, som dessa underbara förare valt att tolka SBF´s regelverk genom åren.
Anton Mattsson lyckades passera Peter Christoffersson, och vann därmed som representant för Övre Norra. Först i mål av länsrepresentanterna blev då Peter, som var tvåa efter Anton, men eftersom Göran Lindvall fick en svart stämpel av Kalle Nilsson, så hade Västerbottens Håkan Johansson och Hasse Nilsson ett jämnare resultat. Så frågan är vad man väljer att ska vara avgörande - jämnhet, spjutspets eller final-vinnare? Eftersom det finns flera alternativ, och att Antons så tjusigt segrade som representant för Övre Norra, valde jag att bedöma länskampen som oavgjord - med förhoppning att vi får göra ett nytt försök att skilja oss åt 2019!
 
 
På området nostalgi och ikoner, så vandrade tidtagnings-oraklet Siwert Lindqvist förbi kamera-gluggen och råkade fastna han med.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter lekstugan bjöd Tobbes Tak på god mat från Lilla Hotellet.
 
Örjan in action, närstuderar allt som skulle kunna vara en "burk", men det här var visst
en högtalare.

Man kan inte annat än att bli både glad och varm om hjärtat, när man kvällen efter
Nostalgi-racet föräras med en bild som denna, med nästan hela Västerbottens lag,
ett stycke hov-mekaniker och förrymd norrbottning, iklädd tröjorna som typ ramlade ur
mitt huvud när jag tänkte på dessa herrar innan tävlingen.
Från vänster: Benny Forsman, Håkan Johansson, Ture Karlsson, Janne Hellqvist, Gary Oscarsson, Kent Larsson och Anton Mattsson.
Tack Barbro "Morsan" Forsman för den fina bilden, som får sätta punkt för detta inlägget!
 
Lev å må!
 
//JH-N
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0