Än kan gubben!

2018-08-18

Än kan gubben!

foto: Mikael ”Hollis” Hollström
 
När Boden-föraren Kenneth ”Fröhandlarn” Johansson, lade ratten på hyllan 1989 gjorde han det för gott - trodde han! Drygt 25 år senare (2015) blev suget för stort, och det blev comeback i historiska rally-klassen, i nästan likadan bil som han skördat framgångar med under 1980-talet (Opel Ascona B). Framgångarna lät inte vänta på sig, och det blev snabbt klass-segrar i både rallyskogen och sprintserien, men trots det kunde Kenneth inte låta bli att snegla på den tvåhjulsdrivna värsting-klassen, och i vintras slog han till och köpte klubbkompisen Thomas Lahtis potenta Volvo 940.

Efter diverse inkörningsproblem, med småsaker som lagt krokben på sprintar, var det så äntligen dags för sommar-premiär med nya bilen i rallyskogen, då DM-finalen skulle avgöras i Umeå-skogarna (lördag 18/8). Då ordinarie co-drivern fick förhinder, kastade Kenneth in kompisen Robert Niemi, Kalix MK, i högerstolen. Robert kör normalt sett helst själv, och har lite problem med att bli åksjuk, trots att han har en hel del vana som co-driver. Men när barndomsidolen behövde hjälp var det svårt att säga nej.
- Inte alla som får chansen att åka med den man som pojk sett upp till när man varit på tävlingar!

I Umeå bjöds man på kanon-vägar, och ett trevligt arrangemang, och i grevens tid satt plötsligt alla detaljer på plats. Bilen gick som en klocka, och chauffören och co-drivern var inte så pjåkiga de heller, när man slog till med en total andraplats i tävlingen, och därmed tog man även hand om bronset i totala DM.
- Det kändes bra, och vi hade roligt!, konstaterar en i vanlig ordning fåordig Kenneth ”Fröhandlarn” Johansson, efter tävlingen.

Något som är extra roligt med Kenneths framgångar, är att under de decennier det varit torka på rally-fronten, har hälsan inte varit Kenneths bästa vän. Efter att ha besegrat både cancer och hjärtinfarkter, är kroppen märkt av allt den fått genomgå. Kenneth själv gör ingen stor sak av sin insats, men förutom andra krämpor är det stora dilemmat att han bara har ungefär 50%-ig lungkapacitet, och i synnerhet långa specialsträckor är det en bragd att denna 60-åring ens kommer i mål!
foto: Mikael ”Hollis Hollström
 
I skrivande stund har jag inte koll på alla DM-medaljörer, men är helt säker på att det är på sin plats att gratulera Jonas Snäll / Joakom Wikström, Piteå MS, till DM-guldet i 2WD, trots att man idag tvingades bryta redan på SS1, med trasig drivknut efter närkontakt med en sten.
I Appendix K gratulerar vi Kenneth Andersson / Inger Lundberg, Piteå MS, och i VOC borde det vara Simon Olsson  / Jonathan Melinder, Vännäs MK som vi utbringar våra hyllningar till.
I 4WD vet jag att Thomas Lahti hade bra med poäng, men eftersom han missade finalen då den krockade med SM-deltävlingen i Hässleholm, så misstänker jag starkt att det är Marcus Nilsson som är mannen med guldkant - och skulle han inte vara det, så är han värd att hylla ändå.
 
Lev å må!
//JH-N

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0