Överkalix Is SM

2012-03-25
En underlig vinter har det varit, med mycket snö, rätt lite kyla och väldigt dåliga isar. Länge var det ovisst om det överhuvudtaget skulle bli något Is SM, och vissa tyckte det var bättre att blåsa av än att dra ut på ovissheten. Men så funkar inte en äkta norrlänning! Stora eloger ska utriktas till Arjeplog som hoppade in när både Luleå och Kalix fick inse att det inte fanns isar att uppbringa, och bragdvarning på Överkalix som borrat sig fram genom all uppbringbar is-arsenal och till slut fick ihop en förvisso lite kort och väl så knixig bana, men man fick ihop en tävling! Vilken tävling sen! Jag måste baske mig citera en textrad från en av mina favorit-låtar :
-"The rush, the race, from out of space!"

Äkta fartupplevelse!
Ok, banan var väl så kompakt för att de riktiga is-glassarna skulle få visa upp sina talanger, och visst blev det lite mer rallycross över det hela.
- Jag drog till och med handbroms i vissa kurvor!, berättade en av dagens segrare, Andreas Pettersson.
Men, det jag vill komma till som var så jäkla bra, var att man som publik såg bra i princip var man än stod! Banan var nära både depå och publikvall, och fartkänslan var enorm! Själv var det knappt så jag vågade stå kvar på depå-vallen, mitt emot förstakurvan, när flaggan drogs och ett gäng hormonstinna race-galningar släpptes lösa med alla sina vilda hästar! Men som sagt : "The rush,  the race, from out of space!", jag får nästan fram samma känsla här jag sitter och skriver, och återupplever känslan av ståpäls på hela kroppen!

Skamsen snurrare
I första kortnabben växlades det ledare så jag inte riktigt kan svära på att jag har hundra koll på hela förloppet. Men i ett tidigt skede var SM-ledande super-talangen, Kim Andersson, från Årjäng uppe i topp, men snurrade bort sig i modden i första kurvan. Ledningen togs över av Jocke Evertsson, som sedan passerades av Andreas Pettersson, men som även han snurrade bort sig på samma ställe som Andersson. Både Pettersson och Andersson han sedan med ytterligare varsin snurr.

Observera att även om den här bilden kan försöka tala annat språk,
så rörde Jocke Evertsson inte Andreas Pettersson förrän han redan
var på väg att göra en piruett i modden!


- Det var första gången jag snurrade, förkunnade Kim Andersson och tillade :
- Jag skäms!
Min sjukt duktiga skrivande kollega från NSD, Maria Engström-Andersson, hörde inte riktigt vad han sa och frågade upprepande:
- Var det skönt att ha gjort bort det?
- Nä, jag skäms, svarade Andersson.
Själv kunde jag inte hålla tillbaka grodan som satt på tungan, utan den hoppade ut :
- Det enda som är skönt att göra bort är väl oskulden?!


Kim Andersson funderar över vad han lyckats med och sin framtid,
samtidigt som supertalangen har sjukt höga krav på sig själv och
rent skäms över karriärens första snurrningar!


Andreas Petterson, som köpt Anders Christoffersson´s SM-vinnande PV, hade ingen annan förklaring på sin gräddvisp i bilen, än att det satt mellan ratt och ryggstöd. Själv var jag ju tvungen att hålla uppe käften, och förkunna att han aldrig skulle snurrat bort den möjligheten till seger, om han haft kvar sin Volvo Kadett! Replik kom i andra tävlingen...


Andreas Pettersson har bytte en snedryggad Kadett C mot en kutryggad
PV. Men man kan inte säga annat än att bytet verkar ha gjort honom,
gott. Åtminstone blev det en fin-fin seger!


Festen kom av sig
60-års jubilaren, Kent Larsson, lyckades med bragden att få ihop sonen Örjans Sierra och stod med på start i första racet. Tyvärr började tvåans växel att krångla direkt, så firandet kom av sig en aning. Men efter tävlingen sa jag till Kent att han fick ju i alla fall uppleva känslan, en av de mäktigaste och mest obeskrivbara, när man får sitta bland ett gäng galningar på startlinjen under startens kommando. Då tändes den härliga glimten i hans ögon när han nickade och tillade :
- Ja, och det var en härligt känsla att ta startkurvan när det flöt, på treans växel..., berättade Kent med en drömmande blick.


Kent Larsson, en väldigt ung 60-åring, som fortfarande har massor
av race i kroppen!Många timmar i garaget, men till start kom den ärrade Sierran!


Själv är jag ju lite religiöst lagd, som ni sett här på bloggen med böner och grejer jag lägger ut, så jag väljer att fortsätta tro på Kent och hoppas på en fortsättning 2013!
Fattar ni vilken unik sport vi har?! Här ställer vi upp hela arsenalen av både norr- och sörlänningar på startlinjen, med ett åldersspann från 17 till 60 år (i långnabben finns t o m de som passerat 60!) och vi har bara så jäkla skoj tillsammans, och alla är vi av uppfattningen, att man är inte äldre än man gör sig!


17-åringen passerar en haltande växellådskrånglande 60-åring.


Foto-krig?! Hans "Moro" Aldenlöv befann sig på "andra sidan", åtminstone
andra sidan om banan!


Lycksele v/s Kalix
Åter till tävlingen. Första racet blev en uppgörelse mellan våra klubbar i ytterkanten av respektive ÖNBF-län, dvs dubbelt Lycksele före dubbelt Kalix. Jocke Evertsson vann efter super-körning, före Fredrik Johansson. Trea slutade fjolårsmästaren Fredrik Schefström, före Johan Riström. De båda sistnämnda hade en fin fight, utan att röra varandra, under i princip hela racet!

¨
Evertsson, Pettersson, Johansson, Schefström


Klubbkompisarna Jocke Evertsson och Fredrik Johansson
Klubbkompisarna Fredrik Schefström och Johan RiströmAlla var guldkandidater!
Inför sista loppet innebar detta total spänning, där i princip vem som helst i sällskapet kunde ta hem guldet.
Starten gick, och den här gången var både Riström och Schefström klart bättre med än i första, men efter lite kubbning och rabalder, hamnade Tommy Carlström på tvären med sin Honda och både Johan Riström och Fredrik Schefström touchade i honom. 


Tommy Carlström gjorde klockrena starter från led 2 i båda racen,
och hade samma svårigheter att ta sig genom första böj i båda.
Trist! Tänk om en finge återse Carlström i en Ascona B, det var
minsann guldkantade tider det!Närkontakt, men juste tag!

Riström besökte vallen och blev rejält distanserad, medan Schefström hade något bättre häng på övriga sällskapet. Tommy Carlström blev stående, och Jocke Evertsson som blev av med sin passagerar-dörr i homgången, fick teknisk flagg och fick styra av.


Trasig Honda
Sargad 240Historiskt ung guldmedaljör
Det var svårkört i modden, men den här gången hade både Andreas Pettersson och Kim Andersson fått ut sina tidigare gräddvispar ur bilen och körde stilrent och snyggt. Pettersson ledde i princip från start till mål, medan Andersson gjorde en stilig uppåkning till andraplats.


Tidernas yngste is-mästare i kortnabb!
Andreas Pettersson fick revansch för sitt snurrande, och tog seger
i lopp nr 2Folke Riström varmkör sonen Johans fina is-vinnare. Johan var lite
less på mycket strul senaste åren, och hotar med långnabb nästa år.
Själv är jag lite kluven, och gillar att ha Johan i kortnabb...


Fredrik Schefström passerade Kim i tabellen efter första racet, men inte med större marginal än att han var tvungen att bli trea om Kim slutade tvåa. Fredrik gjorde vad han kunde, och körde upp sig till en fjärdplats. Men efter lite härvel i modden tappade han snöpligt den placeringen precis över mållinjen, och slutade 5:a i tävlingen och fick nöja sig med silver i årets SM-upplaga.   Därmed blev det SM-guld till fjolårets JSM-vinnare på is, som därmed också blev tidernas yngste genom alla tider att vinna SM i kortnabb! Blott 17 år gammal, har den målmedvetna talangen dispens för att delta i årets kortnabb. Andersson har så gedigen meritlista, att det skulle ta timmar att ens försöka få hundraprocentig koll på den, men för er som vill veta mer om grabben, kan ni läsa på och följa honom på vidare äventyr här : http://www.kimsmotorsport.com/
Med en far som stöttar honom till 110%, med ett eget SM-guld i rally i bagaget, tillsammans med Jan-Erik och Patrik Ydrefalk med bakom kulisserna i is-satsningen, var projektet egentligen dömt från första början att bli succé! Som sitt stora framtidsmål, har Kim att en dag ratta en WRC-bil i rally VM, men nu väntar banracing i England till sommaren.

SM-guld  Kim Andersson, Årjängs MK
SM-silver Fredrik Schefström, Kalix MK
SM-brons Johan Riström, Kalix MK


TACK Fredrik och Johan, ni lär ha säkerställt att Kalix fortsätter att toppa medaljligan ett tag till. Jag är stolt över er båda, både som klubbkompis och med äran att vara er vän!


Dags att uppdatera årtalet för en numera flerfaldigt SM-vinnande bil!


Seger-teamet från södern


Kim provkör en riktig bil!


Depåns bus-gubbar; pappa och Jan-Erik Ydrefalk

Äldsten kvickast i starten!
I långnabb var det som vanligt tävlingarnas ålderman, Anders Nyman, som var snabbast ur startblocken med sin Metro. Men sedan Per Ohlson väl tagit sig förbi honom, körde han som en reinkarnerad Ohlson från tiderna för hans två SM-guld. Det var rent vackert att se hans framfart, och man fick nästan en race-tår i ögonen i ren eurfori över att få se hur någon riktigt duktig kan handskas med en bil. Han var rent överlägsen i detta första lopp.
2-filig bana???


Dessa tre herrar är man van att ha i centrum när långnabben ska
avgöras; Per Ohlson, Sören Häggström och Mikael JanssonPer Ohlson på åkhumör, en fröjd för ögat!

Thord Thingvall blev lite halvt överkörd, och blev ett tag stående i plogvallen på första varvet. För Mikael Jansson gick det tungt i modden, och han fick finna sig med att håva in en för honom blygsam fjärdeplats i loppet. Tvåa slutade Sören Häggström, före Kjell Persson. Vilket fick till följd att det var samma läge som i kornabben; i princip vem som helst skulle kunna vinna guldet, beroende av hur sista tävlingen skulle arta sig.


Daniel Lidström åkte bra med sin jänkare, men jag saknar fortfarande
hans framfart i 240´n!Ny-blivne morfar-Thord på åkhumör!


Min barndoms-idol, Kjell Persson, still going strong. Den här bilen har
jag åkt långnabb med Kjell i, typ 90-talet nån gång, i N:a hamn i Luleå
(möjligen söda, men i Luleå i alla fall och kul var det!)
Red Bull varning på Sören
Andra tävlingen inleddes på samma sätt som den första. Metron först ut från start, snabbt passerad av Per Ohlsson, som han bygga upp en rejäl ledning när bilen snöpligt började gå orent, och han fick i princip halta sig i mål till en sjunde plats.Istället blev det Thord Thingvall, en nybliven morfar, som tog tillfället i akt och visade att Alphaville har en poäng med sin låt "Forever Young", då han vann tävlingen. Om andraplatsen var det full fight mellan Mikael Jansson och Kjell Persson, en fight som Persson till slut drog det längsta strået i, alldeles i slutet av sista varvet!
Kjell som inte varit riktigt nöjd med bilen ett längre tag, har nu börjat hitta rätt igen.
- Du vet ju hur det blir, man är inte nöjd och skruvar både här och där, och till slut vet man inte vad som var bra eller dåligt!, berättar Kjell.Sören Häggström var för ett tag uppe på andraplats, men fick en lång 2-hjuling som han skickligt styrde ner, men gick då över vallen och fick en rejäl flygtur. Gamlingarna brukar säga att "om inte om hade varit, hade fan varit kung", lite så får Sören tänka, då han vet vad som hände med Per Ohlson som ledde, i visshet om att en seger för honom själv hade räckt till guld...
SM-guld  Mikael Jansson
SM-silver Kjell Persson
SM-brons Sören Häggström

Anmärkningsvärt för både kort- och långnabb, var att det blev fyra olika segrare i båda klasserna, i de fyra körda deltävlingarna!


Nyblivna mästare! Kim Andersson och Mikael Jansson.

Saab-Elmnert blev Volvo-Stefan!
En rolig kuriosa för dagen, var att hitta Stefan Elmnert, Films MK, på plats och i föraroverall. Jag fattade ingenting, för jag hade inte sett nån Saab vare sig på banan eller i depån. Men denna trevliga karl, har nu blivit riktig man och köpt en Volvo 240!!!
- Jag har ju varit uppe och tittat flera gånger när Henry (Nilsson) har kört, och varit sugen själv. Nu sa jag till Henry, att kör jag inte i år, då kommer det inte att bli av. Så jag köpte en 240 och fick låna Henrys däck, berättar Stefan. 
På frågan om den spontana känslan efteråt, om det gav nån mersmak, svarar Stefan utan att tveka :
- Räkna med mig nästa år!
Tänk om man finge uppleva att Saab-Perra Andersson också kunde svälja sin stolthet och skaffa en Volvo han med! Tänk så kul isen kunde bli nästa år då!!!

Jag såg att man ställt frågan på Is SM´s Facebook-sida, vem man skulle vilja se till start i respektive klass nästa år. För min del vill jag till att börja med behålla årets startfält, men drömscenariot är väl då att Patrik Ydrefalk och Ola Stenvall förgyller kortnabben, och så Fredrik Tiger tillbaka i långnabben, tillsammans med Jimmy Holmqvist! Det finns fler, listan kan göras lång, men vi börjar så! På juniorsidan skulle jag gärna se Anders Nilssons dotter Otilia, som redan börjat skörda skalper i rally-skogen, med pappa Anders VOC-940!


Avslutar med en bild på depåns lugnaste hund, ST-Stefans schäfer-tik.
Om än andra hundar morrade åt henne, så vek hon bara bort huvudet
och sa inte ett ljud! Så go och fin tjej!


Lev å må!
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0